Retezat
Masivul celor 80 de lacuri, Retezat este si casa a peste 1.000 de specii de plante, mai mult de o treime din totalul speciilor de plante din Romania. Paseste cu grija aici, pentru ca intreaga zona este rezervatie naturala.

Ce trebuie sa stii despre Muntii Retezat
Localizat in partea vestica a Romaniei, Retezatul este cel mai vechi parc national din tara, fiind declarat prin lege in anul 1935. Parcul are o suprafata de 38.047 ha in care se ascund 80 de lacuri glaciare, printre ele si Lacul Zanoaga, cel mai adanc lac glaciar in Romania – 29 m, si Lacul Bucura, cel mai intins lac din tara – 8,86 ha.
Cea mai mare padure naturala de amestec din Europa se afla la altitudini joase, in aria strict protejata din Retezat numita “Gemenele”. Multe plante rare, aflate in pericol de disparitie, inca mai pot fi admirate in Retezat. Alte 90 de specii de plante din Retezat pot fi vazute numai aici.
Multi turisti care se aventureaza pana la Varful Peleaga (2.509 m) spun ca privelistea de sus este una dintre cele mai rapitoare din Romania. De la 2.509 m poti vedea toti “ochii albastri” ai Retezatului, asta daca ai noroc si prinzi o zi fara ceata.