Abonare la newsletter

Scoala Altfel - 7 Munti din Gradina Carpatilor

Din 01 Februarie 2013

  Inscriere la ASCENSIUNI                                                                                                 CONTACT     

Circuitul “7 Munti din Gradina Carpatilor”

este un proiect de educatie montana, de promovare a sporturilor montane si a eco-turismului in Carpatii Romaniei.
     Proiectul are o latura formativ – educativa ce se adreseaza cu precadere tinerilor si cuprinde: informatii despre localizarea celor 7 Munti, elemente de flora si fauna specifice, informatii si initiere in sporturile si activitatile montane, informatii despre traseele si amenajarile din fiecare masiv, asimilarea de elemente de educatie montana, protejare a mediului si turism prietenos cu natura.
     A doua latura a proiectului este cea activa si competitionala, cu ascensiuni de iarna si de vara pe varfurile cele mai inalte din cei 7 Munti: Bucegi, Piatra Craiului, Retezat, FăgăraşMetaliferi, Rodnei, si Ceahlău.
Circuitul “7 Munti din Gradina Carpatilor”este un proiect derulat de Clubul Sportiv Montan Altitudine afiliat Federatiei Romane de Alpinism si Escalada, in colaborare cu membri Asociatiei Ghizilor Montani din Romania si ai Asociatei Salvatorilor Montani din Romania.
        Crina Coco Popescu, prima alpinista din lume care a incheiat Circuitul 7 Volcanoes al celor mai inalti vulcani de pe fiecare continent, cea mai tanara alpinista din Circuitul 7 Summits al celor mai inalte varfuri de pe fiecare continent, prezinta si promoveaza Circuit „7 Munti din Gradina Carpatilor”.
 
  

7 Munti din Gradina Carpatilor - “Scoala altfel”

        In cadrul programului “Scoala altfel”, Clubul Sportiv Montan Altitudine propune urmatorul set de activitati bazate pe  latura formativ – educativa a proiectului Circuitul “7 Munti din Gradina Carpatilor”:
 
1.   Prezentarea celor 7 Munti ca amplasare geografica, caracteristici, posibilitati de practicare a sporturilor montane. De asemenea se vor trece in revista principiile educatiei montane, ale interactiunii curate cu mediul si natura.
Locatie:sala cu posibilitati de prezentare film si poze.
Materiale:film de prezentare Circuit „7 Munti din Gradina Carpatilor”, poze, o scurta
                prezentare tiparita pentru fiecare elev.
Nr. participanti: 20 elevi/serie
Durata: 50 min.
 
2.   Exemplificarea cunostintelor anterior prezentate in zona montana limitrofa Rasnovului. Vor fi trecute in revista zonele Carbunarii, Valea Cetatii, Promenada si Cheile Rasnoavei (Coltii Cheii). Accentul il vom pune pe Cheile Rasnoavei cu prezentarea traseelor turistice, a celor dedicate alergarii montane si mountainbikingului, a zonelor de orientare sportiva, escalada si alpinism. Amenajarile si dotarile din zona vor fi descrise si se va evidential modul corect de utilizare in concordanta cu principiile educatiei montane si ecologice.
Locatie:sala cu posibilitati de prezentare film si poze.
Materiale:film de prezentare “Cheile Rasnoavei – Turism si aventura”. Pentru fiecare elev:            
               pliant de promovare, harta a zonei, carte postal cu Cheile Rasnoavei.
Nr. participanti: 20 elevi/serie
Durata: 50 min.
 
3.   Initiere in Orientare sportiva, cunoasterea in teren a semnelor conventionale ale unei harti, orientarea in teren. Se va parcurge un traseu in circuit, cu simularea unor posturi de control ce trebuie reperate si identificate, se folosesc busola si harta cat si reperele din teren. Instructorul va da si detalii asupra ecosistemului zonei, cu elemmente de flora si fauna locala.
Locatie:circuit in zona Promenada – Cetatea Rasnovului, diferentiat pe clase.
Materiale: busola, harta a circuitului, fise de flora si fauna.
Nr. participanti: 10 elevi/serie
Durata:50 min.
 
 
4.   Familiarizarea cu escalada, verificarea abilitatilor de catarare, a simtului de echilibru a capacitatii de concentrare si coordonare a miscarilor. Escalada este o activitate care imbina bucuria jocului si a miscarii, oferind copiilor experiente inedite si provocatoare. Un sport incitant, care ii ajuta pe copiii de toate varstele sa se descopere pe sine si sa capete incredere in fortele proprii. Pentru ei, catararea este la fel de fireasca precum mersul.
Locatie:la sediul Clubului Montan Altitudine, Piata Unirii nr. 15, Rasnov;
Materiale:echipament de asigurare escalada, aparate si dispositive specifice de initiere,
                filme de prezentare, o scurta prezentare tiparita pentru fiecare elev.
Nr. participanti: 10 elevi/serie.
Durata:50 min.
 
5.   Organizarea unei tabere in padure, cu amplasarea vetrei de foc si celelalte masuri de protejare a mediului. Se trec in revista notiuni de deplasare in siguranta pe trasee montane, de orientare turistica si prim ajutor pe munte. Cantece de munte si jocuri de cabana la un pranz gatit la foc. Cantece de munte si un mic chestionar despre cele invatate in ziua programului “7 Munti din Gradina Carpatilor”.
Locatie:in amenajarea din zona Schleif.
Materiale:busole, trusa prim ajutor;
Nr. participanti: 40 elevi/serie.
Durata: cca 120 min.

Programul este sustinut de:

1. Ovidiu Popescu este presedintele Clubului Sportiv Montan Altitudine si organizator de expeditii in munti inalti.
     A organziat si condus prima expeditie romaneasca in Mount Giluwe - Papua Noua Guinee, cel mai inalt Vulcan din Australia si Oceania, prima expeditie romaneasca pe fata nordica Alam Kooh - Iran.
     Este conducatorul Altitude Expeditions Team - echipa care organizeaza. din anul 2008, expeditii ghidate in munti inalti, expeditii in zone izolate, stagii de pregatire pentru alpinismul de altitudine. Pana in sept. 2012, a organizat si condus 28 de expeditii in munti inalti, in 25 de expeditii atingandu-se varful. Toate expeditiile s-au incheiat cu succes, fara incidente sau accidente.
     Antrenor al Crinei Coco Popescu – alpinism de altitudine, de doua ori desemnat ca "Antrenorul Anului" in judetul Brasov.

2. Crina Coco Popescu este prima alpinista din lume care incheie Circuitul 7 VOLCANOES al celor mai inalti vulcani de pe fiecare continent si singura alpinista din lume in echipa care a facut premiera pe Mt. Sidley – Antarctica.
     Este Maestru al Sportului in alpinism si escalada de la varsta de 14 ani.
     A initiat si promoveaza Circuitul 7 Munti din Gradina Carpatilor, primul proiect de succes care reuseste dezvoltarea turismului, a sporturilor si activitatilor montane in Carpatii Romaniei.
     Este membra a sectiei de performanta a Clubului Sportiv Montan Altitudine
  
3. Ion Danescu este Salvator Montan, a fost cabanier pe platoul Bucegi - Cab. Caraiman. Este instructor al sectiei de performanta Orientare sportiva a Clubului Montan Altitudine.

4. Ioan Plesa este Salvator Montan, arbitru international de schi fond si biatlon, organizator de competitii in cadrul Clubului Montan Altitudine.

5. Mariana Alexandru este absolventa de psihologie si geografie, coordonator de programe pentru tabere de copii si tineret. Este membra a echipei Jump Adventure care deserveste cea mai mare tiroliana din Romania si cea mai inalta instalatie de bungee jumping din Europa de est.
 
Desfasurare:
        Activitatile sunt concepute pentru a acoperi o zi din cadrul programului “Scoala altfel”, durata lor cumulata fiind de 6 ore.
        Numarul de participanti se poate aproxima la numarul elevilor dintr-o clasa, in cazul activitatilor 1 si 2, la o jumatate de clasa, activitatile 3 si 4, si doua clase in cazul
activitatii 5.
        Activitatile sunt conduse de catre personal calificat al Clubului Sportiv Montan Altitudine, cu participarea cadrelor didactice din cadrul scolii.
        Materialele necesare activitatilor, materialele video si tiparite, inclusive cele distribuite elevilor vor fi puse la dispozitie de Clubul Montan Altitudine.
         Elevii vor fi imbracati lejer si vor avea incaltaminte tip sport. Haina rezistenta la vant si impermeabila este necesara.
          In cazul vremii nefavorabile toate activitatile se vor desfasura in locatii interioare, activitati similare celor din program fiind pregatite sa atinga latura formativ – educativa a proiectului Circuitul “7 Munti din Gradina Carpatilor”, de educatie montana, de promovare a sporturilor montane si a eco-turismului in Carpatii Romaniei.
 

Clubul Sportiv Montan Altitudine

este o asociatie non-guvernamentala, formata prin asocierea liber-consimtita a persoanelor fizice si juridice. Scopurile CLUBULUI SPORTIV MONTAN ALTITUDINE sunt:
·         desfasurarea de activitati sportivein ramurile de sport ALPINISM SI ESCALADA, SCHI-BIATLON si CICLISM, selectia initierea si pregatirea de sportivi in aceste domenii, participarea la competitii sportive interne si internationale. Clubul este afiliat Federatiei Romane de Alpinism si Escalada.
·         desfasurarea si sustinerea programelor educative pe teme de ecologie privind regulile si traditiile activitatii montane, grija si respectul pentru mediul inconjurator si conservarea naturii, actiuni de promovare si popularizare, organizare de evenimente, atragerea de parteneriate si resurse pentru sustinerea oricarei initiative privind ecologia si mediul inconjurator:

 Activitati pentru copii si tineri organizate de Clubului Montan Altitudine in anul 2012:          
  INSCRIERE                                                                                                           CONTACT
Inscrie-te in comunitate