Abonare la newsletter

Postare dupa varf! Vf. Poienita 1437 m

Din 18 Mai 2019
Sa ajungi pe Varful Poienita este ca atunci cand, printr-o magie, esti pentru un timp in lumea  basmului.  Urci prin padurea racoroasa pe poteci, printre copaci ale caror frunze verzi au strans tot soarele. Calci pe muschi atat de moale incat iti vine sa-ti lasi acolo ghetele. Asculti ciripitul galagios al pasarilor si cantecul greierilor si privesti cu uimire la gratia florilor. Te intinzi pe iarba moale de pe varf si vrei ca timpul sa se opreasca in loc. Privesti cerul albastru. Esti acolo si te bucuri cu toate simturile tale. Traiesti. Mereu la altitudine!
 
Unii dintre noi asa am trait ziua de 18 mai 2019 cand am urcat pe Varful Poienita (1437 m) din Muntii Metaliferi. Pentru altii, cu cei 18 km de trekking si 785 m diferenta de nivel, a fost un bun antrenament pe munte pentru pregatirea pentru ascensiunea pe Varful Damavand, cel mai inalt vulcan din Asia. Pentru altii, a fost parte dintr-un program consecvent de mers pe munte. Pentru unii a fost descoperirea unei parti frumoase si deosebit de interesante din tara asta. Pentru toti a fost dragoste de munte.
 
Prima minune a naturii care ne-a incantat a fost Detunata Goala. O orga impresionanta inalta de 75 de metri formata din fragmente vulcanice din bazalt de forma aproape paralipipedica, care tasnesc din pamant. Unele perfect verticale, altele arcuite ca doagele unui butoi. La baza Detunatei, sunt pravalite coloane masive. De altfel, numele Detunatei vine tocmai de la zgomotul ca de tunet facut de aceste bucati mari in cadere. De sus, din varful Detunatei, privelistea pana departe a fost incantatoare.
 
Am descoperit, am ascultat si ne-am format propria noastra idee despre minele de aur din zona Rosia Montana. Informatia ne-a fost impartasita cu multa bunavointa de fostul director al minei, inginer Dorin Rus. Desi intrarea in mina Muzeului Mineritului Aurifer din Rosia Montana inseamna sa cobori cele 157 de trepte si sa te intorci in timp mai bine de 2000 de ani, in perioada romana, de fapt a insemnat sa intelegi ca mineritul a fost facut de specialisti pana in timpurile noastre. Cunostintele lor de inginerie fac si astazi posibil ca noi sa putem vizita cei 200 de metri de galerie, bine aeristie si foarte bine intretinute. Am aflat despre o retea intreaga de galerii miniere realizate in principal cu dalta si ciocanul.  Am privit o colectie aparte de fotografii document in alb-negru, semnate Bazil Roman, care te ajuta sa cunosti o parte din viata aurarilor din perioada interbelica. Am vizitat un muzeu al mineritului care candva a fost un mod de viata al oamenilor locurilor, an de an, de mii de ani. Pana recent.
 
Am plecat din Rosia Montana, de pe stradutele cu case vechi, cu detalii frumoase. Noi, stiind ca ne vom intoarce si vara, toamna si iarna. Deoarece Varful Poienita are mereu altfel frumusetea lui.
 
Nu este putin lucru sa traiesti in Gradina Carpatilor! Daca vrei sa dai un sens timpului care trece, vino in Circuitul 7 Munti in Gradina Carpatilor http://www.7munti.ro/ascensiuni
 
Inscrie-te in comunitate