Abonare la newsletter

Bucegi – Varful Omu 2504m; IARNA 22 - 24 Februarie 2013

Din 25 Februarie 2013
Participanti: Luiza Mateescu, Mihai Valentin Foghel, Bogdan Musteata, Constantin Stoica, Ioan Busuioc, Mihai Tinta, Toma Constantin, Gabriel Tocanie si Ovidiu Popescu.
Vineri ne-am intalnit cu totii, in jur de vora 14,30, la Club, Rasnov, Piata Unirii nr. 15. Dupa caz, ne-am revazut sau cunoscut, in timp ce verificam, reglam, completam echipamentul, grabindu-ne sa ajungem pe lumina la Malaiesti. Vreme inchisa, cu temperature placuta, fara vant ne-a ajutat sa mergem destul de repede, desi erau portiuni viscolite, cu zapada mare si proaspata, cazuta in ultimile doua zile.
La Cabana Malaiesti povestim de munte, traseu si planificam o plecare mai matinala in speranta unei zapezi inghetate si a unei cornise stabile la iesirea din Horn. Luandu-ne cu atmosfera de cabana am hotarat o trezire la 6:30, o gustare si o plecare cat mai rapida.
Sambata, cer mai degajat decat sera, lucru bun, ar trebui sa aduca si frigul pe care ma bazam. Se insenineaza din ce in ce mai mult dar asta pentru ca si vantul bate tare. Plcam, zapada nu are crusta, este viscolita, ceea ce face ca unele portiuni sa fie cu ghiata altele cu zapada mare. Oricum, stiam ca vom bate urme, asa ca incercam sa ocolim, pe cat posibil, portiunile troienite. Din terasa a doua zapada devine mai tare, deja  inaintam mai repede si sunt sigur de fermitatea cornisei si ca vom ajunge pana pe varf si inapoi in Rasnov pana seara.
Pe horn zapada buna, cornisa o depasim cu bine, dar imediat , in creasta, vantul devine deranjant. Macar, daca tot e vant. putea fi util pentru imprastierea nebulozitatii, dar, se pare ca doar amesteca norii, vizibilitatea scazind sub 50m. Mai greu cu estimarea distantelor si a timpului, ca si cu mentinerea echilibrului, datorita rafalelor de vant, a cetii si a zapezii neomogene, ajungem, pe rand, toti la Omu. Ne asteptam, pentru poza de varf, in statia meteo, unde  George Porancia si Alex sunt aceeasi oameni minunati , prieteni cu care, sper, ne vom bucura impreuna si de munti mai inalti.
Ne echipam pentru plecare si pentru poza, cea cu carnetul 7 Munti si paharele pline, ciocnite pe varf. Ne bucuram ca suntem aici, acum, impreuna. Ne stradium sa tinem foile in mana si ne miram cum spuma vinului Jidvei isi pastraza forma si dupa ce golesti continutul de sub ea; ne-am dumirit ca inghetase, asta ne-a facut sa ne grabim plecarea.
Dup ace a gasit Hornul Mare, prin vant si ceata puternica, lucrurile s-au mai potolit, traseul fiind mai adapostit dar si zapda mai proasta, mai moale si mai instabila.
In jur de ora 19.00 am fost in Rasnov, dupa o cioba la Malaiesti.
Cina, cu primirea Certificatelor de Varf, cu impresii impartasite despre traseu si ascensiune, cu relaxare si admosfera placta, se prelungeste, dar nu suficient de mult dupa parerea lui Toma si a Getei, care, la ora 1, inca mai catarau la panouul de la Club. Daca tot era miscare ne-am mai bagat si unii dintre noi pe panou, ceilalti, contribuind cu glme prietenesti, la stimularea ambitiei cataratorilor.
Inscrie-te in comunitate